Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Önal, BMGK Suriye oturumunda konuştu
UNITED Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, “Ülkemizde meydana gelen deprem nedeniyle ortaya çıkan zorluklarla baş etmeye çalışırken, depremin bir yandan da depremzedelerin ulaşımını kolaylaştırmak için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Suriye halkına insani yardım.” söz konusu.
Önal, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) düzenlenen ve Suriye’deki siyasi gelişmeler ile insani durumun ele alındığı oturumda konuştu.
Türk ve komşu Suriye halkının yakın tarihin gördüğü en yıkıcı depremlerin yarattığı tahribatla baş etmeye çalıştığına işaret eden Önal, “Acımız ve kederimiz derin. Düşüncelerimiz ve dualarımız tüm depremzedeler, ailelerle birlikte” dedi. yasta ve milyonlarca insan etkilendi.” sözlerini kullandı.
Önal, Türk hükümeti adına, aralarında Kurul üyeleri, BM ve Avrupa Birliği’nin de bulunduğu uluslararası topluma destekleri için şükranlarını sunmak istediğini belirterek, uluslararası desteğin devam edeceğine işaret etti. BM’nin Türkiye’ye acil insani yardım daveti de dahil olmak üzere deprem sonrası önem taşıyor.
“Suriye halkına insani yardımın ulaşmasını kolaylaştırıyoruz”
Büyükelçi Önal, “Ülkemizde yaşanan depremin yarattığı zorluklarla baş etmeye çalışırken bir yandan da Suriye halkına insani yardımın ulaşımını kolaylaştırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölgeye giden yolların onarımını tamamladık. Deprem nedeniyle hasar gören Cilvegözü sınır kapısına yardımların en çok etkilenen bölgelere hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi için kullanıma açtık.” söz konusu.
Türkiye’nin BM’nin saha ziyaretlerini de kolaylaştırdığını belirten Önal, Türk havalimanının Suriye’ye insani yardım taşıyan uçaklara da açık olduğunun altını çizdi.
Büyükelçi Önal, Türkiye’nin Esad rejimi kontrolündeki bölgelere uluslararası yardım sevkiyatını kolaylaştırmak için Yayladağı/Keseb sınır kapısını açabileceğini açıkladığını hatırlattı.
BM’nin Suriye’ye yaptığı insani yardım davetinin, yıkıcı depremler sonrasında değerli bir araç olduğuna işaret eden Önal, kaynakların ve yardımların en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılmasının öneminin altını çizdi.
Önal, Türkiye’nin sınır ötesi yardımların yanı sıra sınır ötesi yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çabalarını sürdürdüğünü belirtti.
Depremin Suriye krizinin iç içe geçmiş dinamiklerini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Önal, “Deprem aynı zamanda siyasi sürecin hızlandırılmasının aciliyetini de ortaya koydu.” dedi.
Büyükelçi Önal, Suriye halkının taleplerini karşılayan sürdürülebilir bir siyasi analizin ancak 2254 sayılı BMGK Kararı ile gerçekleştirilebileceğini hatırlattı.
“Sığınmacıların ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak adımlar atılmalı”
Mültecilerin ülkelerine dönüşünün de Suriye krizi analizinin bir parçası olduğunu vurgulayan Önal, “Bu nedenle siyasi süreçle birlikte Suriyeli mültecilerin güvenli, onurlu ve gönüllü dönüşlerini kolaylaştırmak için gerekli adımlar atılmalıdır.” söz konusu.
Büyükelçi Önal, “Bu süreç çerçevesinde YPG/PKK ve DEAŞ gibi tüm terör unsurlarının ve bunların bölücü ajandalarının tasfiye edilmesi büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Terörün Suriye’nin toprak bütünlüğü ile bölge barış ve güvenliğine yönelik en büyük tehdit olduğunun altını çizen Önal, “Türkiye sahada sükuneti koruma ve terörle mücadele çabalarını sürdürecektir.” söz konusu.