NASA ve Japonya, 2024’te Uzaya ‘Ahşap Uydu’ Fırlatmayı Planlıyor: Peki Neden Ahşap?
Son birkaç yılda Dünya gezegeni için sürdürülebilir yaşam üzerine çeşitli projeler geliştirildi. Ancak bu projeler yalnızca küreGörünüşe göre bunun sonu yok. NASA ve JaponyaUzaya fırlatacakları uydu için farklı bir projeleri var.
NASA ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA),Uzay uçuşunu daha sürdürülebilir hale getirmek için uydular. LignoSatDünyanın ilk ahşap uydusunu uzaya fırlatmayı planlıyor.
Uzay ajanslarına göre bu uydu manolya ağacından yapılacak ve yalnızca kahve fincanı boyutunda olacak.
2024’te Uzaya fırlatılması planlanan ahşap uydu, gelecekte uzaya fırlatılacak uydulara ilham kaynağı olabilir. Çünkü ahşap uzay boşluğunda yanmayan, çürümeyen, zarar görmeyen bir elementtir. Ancak Dünya yörüngesine girdiği andan itibaren atmosferde yanmak ve ayrışmak başlar. Bu onu organik atığa dönüştürür.
bu senenin başlarında Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)Tarafından yapılan çalışmalarda ahşap uydu örnekleri Test edildi ve başarılı sonuçlar alındı. Yalnızca kahve kupası büyüklüğündeki ahşap uydunun uzaya fırlatılmaya uygun olduğu değerlendiriliyor.
Peki neden başka bir ağacı değil de manolya ağacını kullandılar?
Mayıs 2023’te bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda, üç ağaç türü Test edilmiş ve bu üç tipin uzay koşullarına maruz kaldığında herhangi bir deformasyon göstermediği görülmektedir. 10 ay boyunca uzayda kalan bu üç ağaç türü, herhangi bir rastgele sıcaklık değişiminden ya da kozmik ışından etkilenmedi.
Kiraz, huş ağacı ve manolya Ağaçları test eden bilim insanları manolya ağacında karar kıldı. Çünkü uydunun yapımında diğer ağaçlara göre manolya ağacı kullanılmış. daha az deformasyon diğer ağaçlara göre daha az gösterişli ve daha az eğilmiştir. Bu da manolya ağacının uzayda daha uzun süre kalabileceğini gösteriyor.
Uzayda zaten tonlarca atık var ve ahşap bir uydu fikri, bu kirliliğin gelecekte daha da artmasını engelleyebilir.
Şu anda Dünya yörüngesinde uydular çalışmıyorVe harcanan roket bölümleriAşağıdakiler gibi çok sayıda uzay enkazı var: 9.300 tona kadar Bu atıklar titanyum, alüminyum gibi elementler içerdikleri için ortam ışığını daha da artırıyor. Bu durum bilim adamlarının uzay gözlemlerini olumsuz etkiliyor.
Ek olarak metalden Uyduların ve uzay araçlarının maliyeti daha yüksektir. Ahşap uydular sayesinde bu maliyetlerin düşürülmesi planlanıyor ve eğer insanlık uzaya daha fazla uzay aracı gönderirse, büyük tehlikeYolda olabilir.